Praktische informatie
Belangrijke data in het schooljaar
Bij aanvang van het schooljaar ontvangen leerlingen en ouders een schoolkalender met daarop alle activiteiten, rapportdata, vrije dagen, projectdagen/-weken, GWP, pedagogische studiedag, opendeurdag enz. voor het komende schooljaar. De kalender voor 2024-2025 kan je hier vinden.
Eerste schooldag
De eerste schooldag zit vol nieuwe indrukken: je ziet veel onbekende gezichten, ontdekt nieuwe lokalen en leerkrachten... Dat kan best spannend zijn! Daarom zorgen we ervoor dat onze leerlingen een fijne en warme start krijgen. Tijdens de eerste dag organiseren we leuke kennismakingsactiviteiten, zodat ze hun klasgenoten en het schoolteam beter leren kennen. Bovendien voorzien we handige tips en uitleg over de praktische werking van de school, zodat iedereen zich snel thuis voelt.
Studie
Wij bieden onze leerlingen de mogelijkheid om te studeren en hun huistaken te maken op school.
Drie leerkrachten zullen elk een avond begeleiden. Elke leerkracht heeft een andere expertise.
Praktische afspraken
- De studie begint om 15.35 u. en gaat door in lokalen 208 en 209. Leerlingen hebben dus 10 minuten pauze na hun laatste les. Ze halen hun gsm op, kunnen iets eten of naar het toilet gaan. We verwachten de leerlingen stipt op tijd in het studielokaal.
- Leerlingen blijven in de studie tot 16.15 u. of tot 17.05 u., niemand verlaat de studie op andere momenten.
- In de studie geven de leerlingen hun gsm af aan de leerkracht. Leerlingen mogen wel hun computer of de Chromebooks van school gebruiken.
Aanwezigheden
- Na de inschrijving in de studie is de aanwezigheid verplicht. Om leerlingen hieraan te helpen denken, komt dit in hun planner.
- De studie kan ook verplicht worden door de klassenraad, dit wordt medegedeeld op het oudercontact en komt ook in de planner van de leerlingen.
- Ouders die willen laten weten dat hun kind uitzonderlijk niet naar de avondstudie komt sturen een berichtje naar ‘afwezigheden studie’.
- De leerkracht duidt de aanwezigheden aan via de planner, en stuurt een mailtje naar de ouders bij afwezigheid van het kind.
Begeleiding tijdens de studie
- Tijdens de studie is er ruimte om vragen te stellen en om leerbegeleiding te krijgen. Zo kan de planner worden overlopen, geoefend op het maken van samenvattingen, studiemethodes uittesten (bv. flashcards maken)
- Let op: wanneer de leerling zich herhaaldelijk niet inzet tijdens de studie wordt een melding gemaakt.
Inhaaltoets
Als je ziek bent op de dag van een toets, dan haal je deze toets de eerstvolgende maandag, dinsdag of donderdag in, in de avondstudie. Je kan vertrekken om 16.15 u. of 17.05 u., dus zorg dat je nog iets bij hebt om te studeren als het een kleine toets is.
Communicatie
Onze communicatie voeren wij via Smartschool, zo veel mogelijk digitaal. Daarom is het belangrijk om geregeld de mailbox op Smartschool te raadplegen. Ook telefonisch zijn we vlot bereikbaar. Wil je langskomen? Onze deur staat altijd voor jullie open. Een afspraak maken geniet hier wel de voorkeur, zodat we voldoende tijd kunnen vrijmaken.
Schoolboeken
De meeste schoolboeken worden aangekocht via de website van Studieshop. Bij inschrijving word je ingelicht over de te volgen procedure om de schoolboeken vlot in bezit te krijgen.
Afwezigheden
Leerlingen die afwezig zijn moeten hun afwezigheid wettigen. Dit kan 4 keer door de ouders gebeuren voor maximaal 3 opeenvolgende dagen. Anders is er een doktersattest nodig.
Voor een vlotte administratieve verwerking vragen we om bij de afwezigheid school telefonisch te verwittigen 's morgens tussen 8 uur en 8.30 uur. Een ziektebriefje mag je digitaal doorsturen via Smartschool naar het secretariaat (Sylvie Vankemmel).
Laatkomers
We verwachten dat de leerlingen elke dag op tijd op school aanwezig zijn. Dit wordt ook elke dag gecontroleerd. Als je te laat bent, wordt dit geregistreerd. Ben je 3 keer te laat, dan volgt een sanctie. Via het leerlingenvolgsysteem kunnen ouders dit ook meevolgen.
Middagpauze
Het schoolrestaurant is voor alle leerlingen toegankelijk. De maaltijd bestaat uit soep, hoofdgerecht en water. Boterhameters hebben op aanvraag soep ter beschikking. Ook kan je belegde broodjes aankopen. Er is een gezonde afwisseling in de menu's, die door diëtisten worden samengesteld.
Leerlingen van de eerste en tweede graad eten op school, behalve de leerlingen die thuis eten. We hebben hiervoor bevestiging van de ouders nodig, daarna krijgen de leerlingen een middagpasje.
Leerlingen van de derde graad (5e, 6e en 7e jaar) mogen buiten school eten.
Gsm's en smartphones
Leerlingen van het eerste tot en met vierde jaar geven hun gsm/smartphone ‘s morgens af. Deze wordt veilig en afgesloten bewaard in daartoe speciaal aangekochte boxen. ‘s Avonds krijgen ze hem terug.
Leerlingen die ‘s middags naar huis gaan eten, mogen hun gsm/smartphone ‘s middags wel meenemen. Zij geven hem dan bij aankomst op school weer af.
Leerlingen van het 5e, 6e en 7e jaar mogen hun smartphone bijhouden, maar niet gebruiken in de gebouwen. We raden het gebruik van de smartphone tijdens pauzes ook sterk af.
Laptop op school
Leerlingen van de eerste graad beschikken kosteloos over een Chromebook tijdens de lessen. Deze blijft op school na de lesuren.
Vanaf het derde jaar krijgt elke leerling een laptop ter beschikking die hij van 1 september tot einde schooljaar mag gebruiken. We vragen hiervoor € 50 waarborg.
Basismateriaal
Op de eerste schooldag krijgt elke leerling een toets- en takenblok. Dit is een notablok van de school, dat je kan gebruiken tijdens onverwachte toetsen, om notities op te maken… Dit notablok wordt aangerekend op de eerste schoolfactuur (€ 3).
We verwachten dat elke leerling dit elke dag bij heeft, net als een balpen. Dit is de absoluut minimale schooluitrusting voor een leerling op onze school. Uiteraard heb je voor bepaalde vakken nog ander materiaal nodig, dit wordt dan door de vakleerkracht medegedeeld.
Is je notablok op of ben je hem kwijt, dan zijn er nog te koop op school.
Je brengt ook elke dag je opgeladen laptop mee.
Smartschool
Het leerplatform 'Smartschool' wordt niet alleen gebruikt om te communiceren met de school via berichten. Er is ook heel wat leerstof te vinden voor de leerlingen. Ook oefeningen, taken, lesmateriaal, enz. worden via Smartschool ter beschikking gesteld. De agenda met de lessen, geplande taken en toetsen kan er geraadpleegd worden. Niet alleen de leerlingen krijgen een account, ook de ouders krijgen die. Zo zijn zij altijd op de hoogte van de resultaten en vorderingen van hun zoon/dochter.